Ryhmä yhteen kokoontuneita ihmisiä kalliolla. Hämärässä, meren rannalla

Tiedote Taidekoulu Maasta 21.3.2025

Ryhmä yhteen kokoontuneita ihmisiä kalliolla. Hämärässä, meren rannalla

Kuva: Pihla

 

Maaliskuussa 2025 Taidekoulu Maa aloittaa Koneen säätiön tukemana kehitysprojektin, jonka tavoitteena on käynnistää tulevaisuuden taidekoulu ja määritellä uudelleen Maan toiminta suhteessa ajankohtaisiin pedagogisiin ja yhteiskunnallisiin kysymyksiin ja taidekoulutuksen nykytilaan ja tarpeisiin. 

Samalla kun olemme voineet iloita Koneen säätiön kehitysprojektiin antamasta tuesta, olemme joutuneet reagoimaan Taiken toiminta-avustuksen täysimääräiseen lakkautukseen. Helsingin kaupunki jatkaa Maan pitkäaikaisena tukijana.

Taidekoulu Maa on toiminut vuodesta 1986 lähtien virallisen koulutusjärjestelmän ja vapaan kentän välimaastossa. Maan tehtävänä on ollut kehittää nykytaiteen koulutusta sekä ylläpitää keskustelua taiteellisen ajattelun merkityksestä, taidekentästä ja sen rakenteista. Maan sijainti koulutuskentällä itsenäisenä taidealan organisaationa on mahdollistanut ainutlaatuisen näkökulman taiteessa oppimiseen ja pedagogisten käytäntöjen kehittämisen. Lähes 40 vuoden ajan Maa on onnistunut tuottamaan nykytaiteen koulutus- ja työmahdollisuuksia sekä ammattiin pyrkiville että ammattia harjoittaville. 

 

Taidekoulu Maan tilanne on muuttunut. Kuten monet muutkin taide- ja kulttuurikentän toimijat  juuri nyt, meidän on reagoitava leikkauksiin muuttamalla toimintaamme ja etsimällä kestävää muotoa tulevaisuudelle samalla kun pidämme huolta opiskelijoistamme ja toiminnan jatkuvuudesta.

 

Taiken toiminta-avustus on ollut Taidekoulu Maan toiminnan keskeinen rahoitus. Taiken tuen lakkautuksen vaikutus näkyy vuonna 2025 Maan toiminnassa niin, että joudumme luopumaan Maa-Tilan galleria- ja projektitilasta Helsingin Pääskylänrinteessä ja keskittämään väliaikaisesti kaikki resurssit kolmivuotiseen päivälinjaan ja tulevaisuuden taidekoulun kehittämiseen. Maalle on ollut tärkeää olla julkisesti rahoitettu vaihtoehto isommille instituutioille. Taidekoulu Maan koulutus on myös aina toteutettu läheisessä suhteessa vapaaseen taidekenttään ja sen toimijoihin. Näyttelytoiminnan ylläpito on vaikuttanut yhdistyksen toimintaan ja tavoitteisiin ja sitä kautta myös pedagogisiin valintoihin. Viime vuosina Maa-Tilan vuosittainen näyttelyohjelma on sisältänyt usean taiteilijan ensimmäisen yksityisnäyttelyn sekä lukuisia tapahtumia keskustelutilaisuuksista esitystapahtumiin. 

 

Taidekoulu Maa ja Maa-Tila ovat myös pyrkineet toiminnallaan luomaan ja tukemaan taidekentän hyviä toimintakulttuureita. Oppilaitoksena, työnantajana ja taidetoimijana Taidekoulu Maa pyrkii edistämään ja ylläpitämään taidekentän monimuotoisuutta, yhdenvertaisuutta ja kriittistä ajattelua. Maa-Tila on puolestaan pyrkinyt taiteilijoiden työolojen ja näkyvyyden parantamiseen ohjelmallaan ja rakenteellisesti maksamalla Suomen kulttuurirahaston ja Museoviraston tuella taiteilijoilleen näyttelypalkkioita. Maa-Tila on myös toiminut tapahtumapaikkana usealle toimijalle, jolla ei ole omaa tilaa tai mahdollisuutta maksaa tilavuokraa. Toivomme Maa-Tilan työn jatkuvan, mutta toistaiseksi Maa-Tilan viimeinen näyttely nykyisessä osoitteessa järjestetään kesäkuussa 2025.

 

Taide- ja kulttuurikenttään jo kohdistuvat leikkaukset ja suunnitelmat tuleville vuosille ovat aiheuttaneet huolta ja epävarmuutta. Maa on yhdessä monen muun valmistavan ja vaihteoehtoisen koulutustahon kanssa pyrkinyt luomaan näkyvyyttä taidekoulutukselle, jossa tuntuu sekä hallituksen taide- ja kulttuurikenttään että koulutukseen kohdistetut leikkaukset. Opiskelijoiden oikeuksien ja tukirakenteiden kaventuessa ja taiteen koulutuspaikkojen vähetessä tämä tehtävä korostuu ja tarvitsee kaventamisen sijaan ison joukon tekijöitä taakseen. 

 

Eriarvoistavien rakenteiden ja individualistiseen taiteilijuuteen tähtäävän koulutuksen sijaan Taidekoulu Maa haluaa määritellä ammattitaidon keskinäisen avun, riippuvaisuuksien ja yhteisöllisyyden kautta. Kehitystyölle keskeistä on yhteistoimijuus muiden organisaatioiden ja vapaan kentän kanssa, kontekstiin sidottu taiteilijalähtöinen pedagogiikka ja kyky reagoida vallitsevaan yhteiskuntaan ja ympäristöön. Yhteistyö pienten taideorganisaatioiden kanssa pitää yllä Helsingin taidekentän moninaisuutta ja saavutettavuutta. Haluamme kehitysprojektin avulla muodostaa ja ylläpitää moniäänistä yhteisöä taidekoulutuksen ympärillä. Haluamme jatkaa taiteilijoiden työllistämistä. Haluamme haastaa uusliberalistisen logiikan, jolla muutostyötä tällä hetkellä tehdään: vallan keskittämisellä, eriarvoistavilla linjauksilla ja taidemuotojen virtaviivaistamisella. 

 

Kestävä ja saavutettava taiteen koulutus edellyttää itseorganisoituneita ja taiteilijoiden vetämiä, sisällöltään autonomisia ja kriittisiä taidekouluja. Taidekeskustelun keskittyessä suuriin instituutioihin tarvitaan vaihtoehtoja, jotta voidaan turvata käytäntöjen monimuotoisuus. Koulutustahojen monipuolisuus on suoraan kytköksissä taidekoulutuksen yhdenvertaisuuteen ja saavutettavuuteen. Tämä aika vaatii moninaista ja monipuolista taidekoulutusta. Taidekoulu Maa haluaa pitää kiinni sen elinvoimaisuudesta. 

 

Muut taiteilijat ja organisaatiot, jotka kamppailevat leikkausten vaikutusten kanssa - olette mielessämme. Haluamme kiittää kaikkia taiteen ja taidekoulutuksen puolestapuhujia, ja uskomme, että solidaarisuus kulttuurikentällä kasvaa. 

 

Seuraa Maan tilannetta ja tule mukaan Maan tapahtumiin keskustelemaan ja ajattelemaan yhdessä mitä kaikkea tulevaisuuden taidekoulu voi olla. Kaikki päivitykset ja julkilausumat Maan tilanteesta löydät Taidekoulu Maan ja Maa-Tilan nettisivuilta ja sosiaalisen median tileiltä:

 

#kulttuurileikkaukset #avustusleikkaukset #artsagainstcuts

#koneensaatio #helsinginkaupunki

 

Kuva Maa-Tilan ikkunasta. Sisällä on käynnissä I have been waiting for awhile -näyttelyn avajaiset 10.1.2024.

Kuva: Pihla