Yhteistyö
2023– AAH – Art Archipelago Helsinki
AAH — ART ARCHIPELAGO HELSINKI on uusi verkosto, joka tuo yhteen Helsingin saariston riippumattomia taidetoimijoita, taiteilijoita ja saariston oleellisia toimintoja ylläpitäviä tahoja ja yrityksiä. Helsingin saaristo on ainutlaatuinen luonto- ja virkistyskohde, mutta se on myös monen koti, työhuone ja oleellinen osa taiteellista praktiikkaa. Lisäksi saaristo on risteävien intressien ja poliittisten päätösten kohde, joissa saariston tärkeyttä taiteen ja kulttuurin näkökulmasta ei aina tunnisteta. AAH tekee lähisaarissa ja merellisessä ympäristössä tapahtuvaa taiteellista työskentelyä ja ajattelua näkyväksi. Verkosto tukee saaristossa tapahtuvaa yhteistyötä, organisoitumista ja tiedon vaihtoa, mutta myös koordinoi yleisölle avoimia ja ilmaisia tapahtumia, jotka alkavat elokuussa 2023. Jo käynnissä olevaa ohjelmaa voi seurata joko verkoston nettisivuilta artarchipelago.org tai Instagramissa @aah_helsinki.
AAH-verkoston perustan muodostavat Suomenlinnassa toimivat, kansainväliseen taidetoimintaan keskittynyt HIAP – Helsinki International Artist Programme, pitkän linjan taideoppilaitos Taidekoulu Maa, Lasistudio Hytti, keramiikkatyöhuone Pot Viapori, Suomenlinnan Studio, Harakan saaressa työskentelevien taiteilijoiden yhdistys Harakka ry ja Kokeellisten taiteiden nomadinen akatemia, vuodesta 2022 lähtien avointa yleisöohjelmaa järjestänyt Vartiosaari Artists ry, sekä uusi poikkitaiteellinen alusta Kitchen Lab Tarvo. Kesäkuussa 2023 perustettu verkosto on avoin alusta niille, joiden toimintaa ja sijaintia yhdistää meri. Verkostoa on mukana käynnistämässä Porin kulttuurisäätö ry, jonka työhuone sijaitsee Lapinlahdessa ja joiden jäsenet kuratoivat Harakan saaressa syyskuussa 2023 avautuvan Taiteilijoiden saari-ryhmänäyttelyn. AAH — ART ARCHIPELAGO HELSINGIN logon on suunnitellut Rastapunka. Tämän tekstin on kirjoittanut Juha Huuskonen ja se on alunperin julkaistu HIAPin sivuilla.
Lue Lisää AAH:n verkkosivuilta
2023 #StopHatredNow-alusta
#StopHatredNow on kulttuurienvälinen ja rasisminvastainen alusta, joka järjestetään yhteistyössä useiden taide- ja kulttuurienvälisten organisaatioiden kanssa. Taidekoulu Maa pyrkii osallistumaan alustan toimintaan vuosittain. Maan opiskelija voi suorittaa opintoviikkoja osallistumalla #SHN-tapahtumaan.
2021– Maa ja Academy of Moving People and Images (AMPI)
Academy of Moving People and Images (AMPI) on elokuvantekijä Erol Mintaşin Helsingissä perustama alusta liikkuville ihmisille. AMPI rakentaa uutta oppimismallia, jossa eri taustoista tulevat ihmiset voivat työskennellä/oppia ja luoda edistääkseen syrjimättömyyttä elokuva-alalla. Yksi päätavoitteista on suunnitella kestävä oppimismalli, joka antaa liikkuville ihmisille mahdollisuuksia, työkaluja ja taitoja elokuvantekoon.
Maa ja AMPI vahvistivat yhteistyötä vuonna 2022, kun aloitettiin Erol Mintaşin kuratoima TransBorder Conversations, joka on sarja mestarikursseja, julkisia elokuvanäytöksiä ja paneelikeskusteluja. Mestarikurssit on suunnattu AMPIn ja Taidekoulu Maan opiskelijoille. Kaikki näytökset ja paneelikeskustelut olivat avoimia yleisölle ja maksuttomia.
2022 Koneen Säätiön Lauttasaaren residenssi: Georgy Mamedov sekä Tonya Melnyk ja Mariia Lukianova
Taidekoulu Maa ja taiteilija Georgy Mamedov saivat Lauttasaaren residenssipaikan Koneen säätiöltä keväälle 2022. Suunnitelmat muuttuivat radikaalisti helmikuussa 2022, kun tuli tieto Venäjän uusista hyökkäyksistä Ukrainaan. Mamedovin ehdotuksesta residenssin päämäärää muutettiin ja Helsinkiin kutsuttiin Tonya Melnyk ja Mariia Lukianova.
Tonya ja Mariia pitivät luennon Maa-Tilassa otsikolla “Craftivism and Textile Art through the Experience of Ukrainian Artists”. Muutoin Lauttasaaren residenssijakson aikana Tonya ja Mariia työskentelivät Emergency Bag -tekstiilikirjan parissa, joka valmistui avointen työpajojen tuloksena ja jolle pidettiin näyttely niin ikään Maa-Tilassa. Myös Georgy Mamedov tuli lyhyelle vierailulle Helsinkiin toukokuussa 2022. Georgyn muutaman päivän vierailun aikana järjestettiin luento- ja keskustelutilaisuus 20.5.2022 otsikolla “My politics is radical, my desires are not. A conversation on art, love and communism with Georgy Mamedov” Maa-Tilassa.
2021 Breaking Grounds and Shattering Ceilings – Artists against inequality in education and working life
Taidekoulu Maa järjesti seminaarin otsikolla “Breaking Grounds and Shattering Ceilings: Formative artistic initiatives in education and working life” 22.–24.10.2021. Keskusteluun osallistuivat Azar Saiyar, Alexander Nikolic, Alen Ksoll, Ahmet Öğüt sekä Erol Mintaş (Academy of Moving People and Images). Seminaarin moderoi taiteilija ja pedagogi Meri Linna.
2011– Maa ja Helsingin Taiteilijaseura (HTS)
Helsingin Taiteilijaseura (HTS) on järjestänyt kesäkursseja Taidekoulu Maan tiloissa kesä-elokuun aikana yli kymmenen vuotta.
Maan ja HTS:n yhteistyössä Maan piirustuspajaa on järjestetty pitkään HTS:n Kaapelitehtaan tiloissa. Opettajana on toiminut Eija Keskinen, joka opettaa piirtämistä sekä Maan että HTS:n kursseilla.
Lue lisää HTS:n kesäkursseista 2023
2010–2012 Ground – Interdiscilinary Medias, Performances and Communities
Taidekoulu Maa oli mukana 2-vuotisessa EU-rahoitteisessa Elinikäisen oppimisen toimintaohjelmassa “Ground – Interdisciplinary Medias, Performances and Communities" -yhteistyöhankkeessa. Hankkeen muut yhteistyökumppanit olivat MoKS (Viro) ja Poznan Art Academy (Puola). Hankkeen puitteissa opiskelijoilla oli mahdollisuus osallistua ulkomaisiin residensseihin sekä kulttuurienvälisiin yhteisproduktioihin paikan päällä.
2008–2010 X-OP-Exchange of Art Operators and Producers
Maa osallistui EU:n tukemaan, kolmivuotiseen “X-OP-Exchange of Art Operators and Producers” -verkostohankkeeseen, joka toteutettiin yhteistyössä yhdeksän eurooppalaisen taidekeskuksen kanssa. Hanke mahdollisti opiskelijoiden osallistumisen kansainvälisiin työpajoihin ja luentotilaisuuksiin.