Martti Jämsä & Kari Yli-Annala: Paikka 30.8.–22.9.2019 MAA-tilassa
30.8.–22.9.2019
MAA-tila, Pääskylänrinne 10, 00500 Helsinki
Aukioloajat: ke-pe 14-18, la-su 13-17
Avajaiset torstaina 29.8.2019 klo 18-20
Näyttely käsittelee kahta keskenään etäistä paikkaa, joita yhdistää niihin sekä niiden rajaamiseen ja tallentamiseen käytettyjen välineiden ominaisuuksiin kiinnitetty erityishuomio.
Paikka merkitsee koettua, elettyä ja muistettua aluetta mutta se voi tarkoittaa myös vaatteen repeämän tai ihon haavan peittämistä tai kiinni kuromista vaurion korjaamiseksi. Linssipohjaiselle välineelle taltioidun paikan kuva on sen merkintä muistiin, mutta kuva voi olla paikka sanan toisessakin merkityksessä. Alueen muututtua, kuva jää jäljelle. Kuva voi tuoda näkyväksi jotain joka vaatii pysähtymistä. Se voi paikata muistia tai traumaa, näyttäen alueen menneet tai menetetyt, olevat ja tulevat mahdollisuudet.
Martti Jämsä esittää kuvissaan Helsingistä tavallisesti huomaamattomiksikin jääviä paikkoja ja kohteita. Mustavalkoiset snapshotit ja värilliset Polaroid-valokuvat tuovat esiin kohteidensa esteettisen potentiaalin kuvakulmien ja kameroiden ominaisuuksien helliessä niiden muotoja, materiaaleja, tiloja ja värejä. Otso Kantokorpi on kirjoittanut seuraavasti: “Eletyn ja koetun hahmottaminen yhdistää menneisyyden ja nykyisyyden. Ajalla on sekä nostalgiset että raadolliset ulottuvuudet. Jämsän Polaroid-kuvat tavoittavat ne molemmat.” Kuvista välittyy rakkaus hetkiin ja paikkoihin, joissa eletyn elämän merkit ovat läsnä.
Kari Yli-Annalan liikkuvat panoraamakuvat on tallennettu Al’Arrubin (مخيّم العروب) pakolaisleirin viereisillä rinteillä Palestiinassa. Niissä hyödynnetään VR-elokuvan tekoprosessin välivaihetta, ns. “maisema-formaattia”, jossa 360 asteen kuva-alan toisiinsa liitettyjen osien saumat näkyvät eräänlaisina taitoksina maisemassa. Pakolaisleiri on todellisuudessa kokonainen kaupunki, jossa ihmiset syntyvät, elävät ja kuolevat. Rinteet ovat paikka levolle yksin tai yhdessäololle ystävien kanssa. Maiseman surreaalinen muuntuminen kuvassa korostaa paikan yhteyttä utopian ulottuvuuteen ja sitoo sen poliittisen nykytilanteen keskeneräisyyteen, jossa väkivaltaisen miehityksen päättyminen on kaikkein tärkein toive ja päämäärä.
Kiitos
Hazem Al Sharif
Hazemin teatterityöpaja Al’Arrubissa
Helena Korpela
Haidi Motola
Jameel Hilmee
Johanna Ketola
Juha Huuskonen
Sally Abu Bakr
Taiteen edistämiskeskus
AVEK
Lisätietoja MAA-tilan nettisivuilta.