Kevään 2017 iltakurssit
Piirustus ilmaisumuotona 1
20.1.-7.4.2017
Yhdentoista kerran kokonaisuus perjantaisin klo 17.30-20.00 20.1, 27.1, 3.2, 10.2, 17.2, 3.3, 10.3, 17.3, 24.3, 31.3, 7.4 (Huom. Viikolla 8 (talvilomaviikko, pe 24.2) ei ole opetusta!)
Piirustus nykytaiteen ilmaisumuotona on yhdentoista kerran kokonaisuus joka sisältää sekä havaintoon että omiin mielikuviin perustuvia tehtäviä.
Opetuskerrat jakaantuvat yhden, kahden tai kolmen illan tehtäväkokonaisuuksiin riippuen teemasta, ja myös opiskelijoilla on mahdollisuus vaikuttaa aiheisiin sekä niiden kestoihin. Kurssi painottuu piirtämiseen, mutta iltojen lomassa käydään keskusteluja sekä piirtämiseen liittyvistä teknisistä asioista että materiaalikysymyksistä, sekä keskustellaan kuvataiteen ajankohtaisista aiheista yleisesti.
Kurssin aikana voidaan tehdä mahdollisuuksien rajoissa yksi piirustusretki johonkin Helsingin keskustan mielenkiintoiseen rakennukseen tai museoon. Tällöin ajankohta on todennäköisesti jokin muu kuin perjantai, ja se sovitaan yhdessä ryhmän kanssa.
Opetus kurssilla on henkilökohtaista ja huomioi jokaisen piirtäjän oman lähtötason ja tavoitteet. Kurssille voivat osallistua jo pidempään kaksiulotteisen pinnan parissa työskentelevät kuin myös he, jotka nyt etsivät omaa ilmaisuaan piirustustekniikoiden kuvakielen avulla.
Kurssilla painotetaan viivan ilmaisuvoimaa ajankohtaisen kuvataiteen ilmaisun välineenä.
Kurssilla käytetään välineenä pääsääntöisesti eri piirtimiä; hiiltä, lyijykynää, puuvärejä ja pastelliliituja sekä vesiliukoisia värejä, esimerkiksi akvarelli- tai akryylivärejä.
Kurssilla työskentely on työpajaluonteista eikä se edellytä valtavaa tarvikemäärää – kaikilla ei tarvitse olla käytössään välttämättä samat välineet. Muutamia hyvä tarvike riittää. Ota jo ensimmäisellä kerralla mukaasi muutama lyijykynä (esim. 2H, HB, 2B). Myöhemmin tulet tarvitsemaan piirustushiiltä, säämiskän (tärkeä väline, voi ostaa esim. rautakaupasta tai huoltoasemalta), fiksatiivia (toinen tärkeä väline) ja maalarinteippiä paperin kiinnittämistä varten. Ota mukaasi myös luonnoslehtiö tai vastaavaa paperia. Suurempia piirustuspapereita voi ostaa käteisellä kurssipaikalta omakustannehintaan, ja se on suositeltavaakin.
Kurssia voi suositella päätoimisiin taideopintoihin hakeutuville. Kurssin vastaava opettaja on kuvataiteilija Eija Keskinen.
Kurssipaikkana on Helsingin Taiteilijaseuran (HTS) kurssikeskus Ruoholahdessa, Kaapelitehtaalla. Kurssikeskus on A-rapun kolmannessa kerroksessa.
Kaapelitehtaalle pääsee metrolla (Ruoholahti), raitiovaunulla (numero 8) tai useilla Lauttasaareen kulkevilla (esim. nro 20 Ruotsalaiselta teatterilta) tai sen läpi ajavilla busseilla, jolloin pysäkki on juuri ennen Lauttasaaren siltaa.
Piirustus ilmaisumuotona 2
Piirustus ilmaisumuotona 2 4.3-1.4.2017
lauantaisin klo 17-19.30
Viiden kerran intensiivinen johdanto mallipiirustukseen ja mallia ympäröivän tilan havainnoimiseen
4.3, 11.3, 18.3, 25.3, 1.4
Piirustus ilmaisumuotona 2 –kurssi on tarkoitettu kaikille havaintopohjaisesta piirtämisestä kiinnostuneille, ja sitä voi soveltaa rinnakkaiskurssina Taidekoulu Maan perjantai-iltaisin järjestämän Piirustus ilmaisumuotona 1-kurssin kanssa.
Kursseja voi suositella yhdessä laajana, ja laajentavana, kokonaisuutena silloin, kun tavoitteena on maksimoida välineen hallinta ja katsojaa puhuttelevan sisällön yhdistäminen. Kumpikin kurssi valmentaa myös senkaltaisiin tehtäviin, joita saattaa eri visuaalisten alojen oppilaitosten valintakursseilla tulla vastaan.
Piirustus ilmaisumuotona 2 on elävän mallin tutkimisesta ammentavaa työskentelyä. Piirrämme ihmistä sekä vaatetettuna että ilman vaatetusta erilaisissa asennoissa ja ympäristöissä. Kurssi ei kuitenkaan ole varsinainen anatomiakurssi, vaan pyrimme ilmaisemaan ihmisen kuvaamisella myös kerronnallisuutta.
Materiaalina käytetään pääsääntöisesti eri piirtimiä, eritoten lyijykynää ja hiiltä. Heti ensimmäisellä kerralla sinulla tulisi olla mukana muutama lyijykynä (esim. 2H, HB, 2B), kumi ja suurikokoinen lehtiö, vähintään A3 – tai muuta piirustuspaperia. Kurssipaikalta on mahdollisuus ostaa hyvälaatuisia piirustuspapereita omakustannehintaan, lehtiöitä ei kumminkaan ole myynnissä, samoin kuin ei muitakaan piirustusvälineitä.
Kurssin jatkuessa tarvitset myös hiiltä, säämiskän ja fiksatiivin (tärkeä väline!). Muista mahdollisista tarvikehankinnoista puhutaan yhteisesti kurssin aikana.
Kurssi kokoontuu Kaapelitehtaalla Ruoholahdessa Helsingin Taiteilijaseuran (HTS) kurssikeskuksen tiloissa osoitteessa Tallberginkatu 1. HTS on Kaapelitehtaan rakennuksessa sisäpihalta tultaessa A-rapussa, 3.kerroksessa.
Opettajana kurssilla on kuvataiteilija Eija Keskinen.
Course in Contemporary Art
How To Inhabit A Transitory Space (HITS)
Every Monday, Tuesday and Wednesday from 18:00 to 20:30 Part I: from day 30.1.2017 to day 1.04.2017 – 18 classes (200 €)
We enroll starting from 4.12.2016, Deadline for enrolling: 20.01.2017 Interested people should contact teacher directly at egodit(at)gmail.com / FB Group.
Teacher: Egle Oddo (speaks English, Spanish and Italian)
Place: TBC
If you need to sparkle your creative process, you have a place in this course. We offer a research method to people who are creative and eager to learn. The students will be guided to use their potential to its best. The program is structured around practical exercises involving installation, video, assemblage, collage, photography, performance and painting.
Besides the group activities, the teacher will work with each student individually. Students with their own on-going projects are welcome to develop them during the course.
As part of the course, the students will be guided to produce and prepare their works to be shown publicly. For example several works will be shown during AAVE festival in April.
Several lessons will be also dedicated to improve the students’ skills in organizing their individual portfolio. Those who are in process to approach entrance exams for Art Schools will be followed in their preparation and helped in straightening their confidence.
Background
Visual artist Egle Oddo has been teaching phenomenology of contemporary art at the evening course of Taidekoulu Maa since 2008, and since the beginning she has involved her students in public shows, festivals, and meetings with gallerists as part of their learning process.
With her method, she assists the students in accessing contemporary art through art practice. Her Course in Contemporary Art is designed to offer creative tools to improve the dialogue between people and public space.